Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Espoon Reserviläiset ry

Espoon Reserviläiset ry - Eilen ja tänään

Espoon Reserviläiset ry perustettiin vuoden 1963 lopulla ja toiminta käynnistyi vuoden 1964 alusta, tosin tuolloin Tapiolan Reservinaliupseerit r.y. -nimisenä. Toimintaa käynnistettäessä oli jäseniä 23 ja jäsenmaksu 10 mk. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana merkittävin toimintamuoto oli erilaisten maanpuolustusaiheisten esitelmätilaisuuksien järjestäminen, mutta myös muuta toimintaa tarjottiin pienelle, mutta aktiiviselle jäsenkunnalle. Pelastuspartiotoiminta käynnistettiin, pidettiin elokuva- ja saunailtoja, suunnistusharjoituksia ja käytiin lenkkeilemässä. Yhdessä Tapiolan Reserviupseerien kanssa harrastettiin Otsolahdentie 16 kallioluolassa pistooliammuntaa, oli herrasmies- ja hiihtokilpailuja ja järjestettiin itsenäisyyspäivän juhlia. Kunniavartiot Espoon sankarihaudalla olivat toimintaohjelmassa mukana alusta saakka. Myös aktiivinen varain- ja jäsenhankinta nähtiin tärkeäksi.

Mielenkiintoista kyllä, jo tuolloin työesteet, vuoro- ja ylityöt koettiin yhdistyksen toimintaa rajoittavaksi tekijäksi. Seitsemänkymmenluvun alkupuolella yhdistyksen toiminnassa olikin muutaman vuoden tauko. Uudelleen päästiin käyntiin uusien aktiivijäsenten vedolla vuonna 1977. Kolme vuotta myöhemmin muutettiin yhdistyksen nimi Espoon Reservinaliupseerit ry -muotoon, koska 90 prosenttia jäsenistä asui muualla Espoossa kuin Tapiolassa. Yhdistyksen 20-vuotisjuhla pidettiin 26.11.1983 juhlapuheineen, marsseineen ja kunnianosoituksin.

Kolmannen vuosikymmenen toimintaa leimasivat vierailut varuskuntiin ja maanpuolustusaiheisiin museoihin muiden perinteisten toimintamuotojen ollessa edelleen mukana. Vuonna 1985 yhdistys sai oman lipun. Espoon Reservinaliupseerit olivat järjestämässä kevään 1990 Tapiolassa toteutettua ja suuren suosion saanutta Espoon maanpuolustusnäyttelyä yhdessä muiden espoolaisten vapaaehtoisjärjestöjen kanssa. Pelastuspalvelu tuli entistä vahvemmin mukaan toimintaan yhdistyksen liityttyä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Espoon paikallistoimikuntaan. Erittäin aktiivinen toimintamuoto oli myös ammunta. Pistooliammuntaa harrastettiin viikoittain Poliisiopistolla ja lauantaiaamuisin käytiin Hyrylän varuskunnan ampumaradalla ampumassa kiväärikaliiperisilla aseilla. 1990-luvulla leimaa antavaa ampumatoiminnassa on ollut puoliautomaattikivääriammuntojen ja erilaisten sovellettujen reserviläisammuntojen mukaan tulo perinteisten pienoispistooli- ja kivääriammunnan loppuessa lähes tyystin.

1990-luvulla Espoon Reservin Aliupseerit ry, niin kuin nimi sillä hetkellä kirjoitettiin, siirtyi kabineteista reserviläisten varsinaiseen toimintaympäristöön, maastoon. Ehkä merkittävimmän muutoksen ERAu:n historiassa sai aikaan Pariisin rauhansopimuksen uudelleentulkinta ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen käynnistyminen. Keväästä 1993 yhdistys on ollut aktiivisesti järjestämässä yhteistyössä Tapiolan Reserviupseereiden kanssa vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen lisäkursseja. Puolustusvoimien resursseja oli tunnetusti vähennetty, jolloin varsinkin kertausharjoitusten määrää oli radikaalisti pudotettu.

Espoon Olarinluomassa, Orion-yhtymän pääkonttorissa vietettiin Espoon Reserviläiset (EsRes) ry:n 40-vuotisjuhlia perjantaina 21.11.2003. Arvokkaaseen tilaisuuteen oli saapunut ilahduttavan suuri juhlaväki, noin 180 henkeä. Ainutlaatuinen piirre oli vieraiden laaja edustus aina varusmiehistä sotaveteraaneihin saakka. Mannerheim-ristin ritari K.T.A. Gerdt (ritari nro 95) edusti sotiemme ritareita. Tilaisuuden juontajan toimi Jaakko Salonoja ja puhujina olivat Ilkka Ignatius (40-vuotisjuhlatoimikunnan puheenjohtaja), Mikko Pesälä (europarlamentaarikko), eversti evp. Matti Lukkari ja Kimmo Karinen (yhdistyksen puheenjohtaja). Tilaisuudessa esiintyi lauluryhmä ”Kanttiinin Lotat” esittäen isänmaalliset laulut: Rantakoivun alla, Metsäkukkia, Ilta skanssissa, Sataman valot, Ilta Kannaksella, Kynttilöiden syttyessä, Kielon jäähyväiset ja Hyvää yötä. Ohjelmassa oli myös multivideoesitys 'Tali-Ihantala', joka kertoi Tali-Ihantalan suurtaistelusta kesällä 1944.

50-vuotisjuhlaa vietettiin Espoon Ruukinrannassa Villa Åkerblomissa 21.11.2013. Tilaisuudessa juhlapuheen piti Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö ja tervehdyssanat esitti yhdistyksen puheenjohtaja Henri Jacobsson. Tervehdyksen esittivät Helsingin aluetoimiston päällikkö evl Veli-Matti Rintala, Kaartin Jääkärirykmentin esikuntapäällikkö evl Jukka Parvinen, Helsingin Seudun Reserviläispiirin puheenjohtaja Juha Parkkonen sekä Tapiolan Reserviupseereiden puheenjohtaja Marko Puumalainen. Tilaisuutta kunnioittivat lisäksi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Suomenlahden Meripuolustusalueen komentaja kmdri Markus Aarnio sekä noin 50 muuta vierasta. Musiikista vastasi Kaartin soittokunnan varusmiessoittajat.

Vuosina 2014 ja 2022 yhdistyksen jäsenmäärässä oli voimakasta kasvua. Nykyään yhdistyksen tärkeimpänä tavoitteena on noin 900 jäsenisen jäsenkunnan sotilastaitojen ylläpitäminen ja edelleen kehittäminen vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen avulla.