Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Espoon Reserviläiset ry

Ohjeita aselupien hakemiseen

Yhdistykseksemme on asettanut poliisin hyväksymän ampuma-asekouluttajan (AAK), joka voi tarvittaessa kirjoittaa tiettyjä asetyyppejä varten haettaessa tarvittavan harrastustodistuksen.

 

Asetyypit joille lupaa haettaessa tarvitaan harrastustodistus ovat:

  1. ”Lyhyt ase” (pistooli, revolveri, pienoispistooli tai pienoisrevolveri) sekä ”erva-pistooli” (pistooli johon vähintään yksi yli 20 patruunan lipas).

  2. ”Erva-kivääri”: Itselataava kertatuli (”puoliautomaatti”) kivääri jossa käytetään keskisytytteistä patruunaa ja johon on vähintään yksi yli 10 patruunan lipas.

     (Erva = erityisen vaarallinen).

”Lyhyelle aseelle” ja ”erva-pistoolille” kirjoitettavaan harrastustodistukseen vaaditaan:

  • Harrastuneisuutta vähintään 24 kuukautta, jonka aikana vähintään 10 harrastuskertaa joiden tulee ajoittua tasaisesti kyseisen 2 vuoden ajalle. Jos tuolla 2 vuoden jaksolla on harrastuneisuudessa yli 4 kk tauko, ei harrastustodistusta valitettavasti voida kirjoittaa. Harrastuskerroiksi lasketaan pistoolilla, pienoispistoolilla, revolverilla, pienoisrevolverilla ja ilmapistoolilla ammutut harrastuskerrat sekä mm. kilpailun toimitsijana tai kouluttaja toimiminen hyväksytään harrastuskerraksi.

 "Erva-kiväärille” kirjoitettavaan harrastustodistukseen vaaditaan:

  • Harrastuneisuutta vähintään 12 kk, jonka aikana vähintään 5 harrastuskertaa joiden tulee ajoittua tasaisesti kyseiselle vuoden pituiselle jaksolle. Jos tuolla vuoden mittaisella jaksolla on yli 3 kk tauko, ei harrastustodistusta valitettavasti voida kirjoittaa. Harrastuskerroiksi lasketaan vain kiväärillä (ei siis esimerkiksi pistoolilla, haulikolla tai pienoiskiväärillä) suoritetut ampumakerrat.

Harrastustodistuksia ei kirjoiteta muiden ampuma-asetyyppien aselupien hakemista varten, sillä aselaki ei vaadi sitä niiden hankkimista varten. "Lyhyelle aseelle" ei voi saada lupaa alle 20-vuotias.

Harrastuneisuuden todistamisessa huomioitavia asioita:

  •  Harrastuneisuus todistetaan ampuma-asekouluttajalle todistuksen kirjoittamista varten ampumapäiväkirjalla tai muulla todistuksella ratakäynneistä. Harrastuneisuuden kesto lasketaan aina ensimmäisen ja viimeisimmän ampumakerran välisestä ajasta. Harrastuskertoja lasketaan enintään yksi per päivä.

 

Aseluvan hakemiseen tarvittavat asiakirjat:

Haettaessa aselupaa poliisilaitoksella esitetään pyydettäessä poliisille myös ampumapäiväkirja. Aselupaa haettaessa mukaan kannattaa varata harrastustodistuksen ja ampumapäiväkirjan lisäksi mahdollinen SRA- tai IPSC-ampujan kortti, yhdistyksen jäsenkortti sekä jäsenyystodistus, josta ilmenee yhdistyksen jäsenyyden kesto. Varaa lisäksi mukaan henkilöllisyystodistus/passi (ajokortti ei kelpaa).

Yleensä jäsenyystodistukseksi käy maanpuolustusrekisteristä itse tulostettavissa oleva oma jäsenkorttiote. Mikäli se ei jostain syystä kelpaa, voi jäsenyystodistusta pyytää yhdistyksen sihteeriltä, mutta kyseinen todistus vaatii yhdistyksen puheenjohtajan tai vara-puheenjohtajan allekirjoituksen ollakseen virallinen, joten sen kirjoittaminen on aikaa vievä toimenpide.

 

Harrastustodistuksen kirjoittamista varten ampuma-asekouluttaja tarvitsee:

  • Kopion ampumapäiväkirjasta tai muun todistuksen ratakäynneistä, kopion voi toimittaa sähköisesti jolloin se saisi mielellään olla pdf-muodossa.

  • Omat yhteystiedot, syntymäaika ja jäsennumero.

Yhdistyksemme ampuma-asekouluttajat kirjoittavat harrastustodistuksia yhdistyksemme jäsenille, muille kuin yhdistyksemme jäsenille niitä voidaan kirjoittaa vain aivan erityisissä poikkeustapauksissa. Emme peri maksua harrastustodistuksen kirjoittamisesta.

 

Mitä ampumapäiväkirjan tulee sisältää:

Ampumapäiväkirjasta tulee ilmetä kenen se on, kunkin harrastuskerran päivämäärä, harrastuskerran tyyppi ja sillä käytetty asetyyppi/asetyypit. Ampumapäiväkirjoihin kannattaa kerätä kunkin ampumatapahtuman järjestäjältä tai vaikka toiselta siihen osallistuvalta ampujalta allekirjoitus, sillä juuri allekirjoitukset lisäävät ampumapöytäkirjaan todistusarvoa. Allekirjoituksen käsialan ollessa vaikea tulkita on allekirjoituksen selvennys hyödyllinen ja myös allekirjoittajan puhelinnumero voi olla avuksi mahdollisissa ongelmatapauksissa. Ampumapäiväkirjan harrastuskerran voi allekirjoittaa henkilö itsekin, mutta pääasiassa omia allekirjoituksia sisältävän ampumapäiväkirjan todistusarvo on heikko. Harrastustodistuksen kirjoittamiseen vaadittavien toimenpiteiden tekemiseen kuluu aikaa, joten esim. lomista johtuen sen käsittelyyn voi mennä useampia viikkoja – ottakaa tämä huomioon harrastustodistusta pyytäessänne.

Yhdistyksemme painattamia valmiita ampumapäiväkirjoja on saatavissa sen ampumatapahtumien ja -vuorojen yhteydessä. Jos harrastat ammuntaa tai olet aloittamassa kyseistä harrastusta eikä sinulla ole vielä ampumapäiväkirjaa, niin pyydä sellainen vuorollamme tai tapahtumassamme käydessäsi!

Pyynnöt harrastustodistuksen kirjoittamista varten ja mahdolliset lisäkysymykset sähköpostilla osoitteeseen: info(at)esres.fi