Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Espoon Reserviläiset ry

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ampumavuorot Santahaminassa

Santahaminassa järjestetään perusammunta (rata-ammunta) vuoroja pistooli-, asekäsittely- ja kivääriradoilla. Kiväärivuoroja on sekä 150 m:n että 300 m:n radoilla. Toiminnallisen ammunnan harjoittelua varten tarkoitettuja asekäsittelyammuntoja (toiminnallisen ammunnan vuoroja) järjestetään Santahaminassa asekäsittelyradoilla.

Ilmoittautuminen vuoroille Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutuskalenterin (-> yksikkö: Helsinki) kautta. Ampumavuorot näkyvät kyseisessä järjestelmässä koulutuksina/kursseina joille täytyy ilmoittautua kullekin erikseen. Santahaminan ampumavuorot löytyvät MPK:n järjestelmästä Helsingin yksikön alta. MPK:n käyttämä pääasiallinen kiväärikalusto joutui käyttökieltoon 4.5.2022, mistä johtuen toistaiseksi kiväärivuoroja on ammuttu Puolustusvoimien rynnäkkökivääreillä, eikä niitä ole ollut kovin tiheästi. Pistoolivuorot pyörivät normaalisti ja tiettävästi uusia MPK:n hankkimia AR-15 kiväärejä pitäisi tulla käyttöön kesällä 2023.

Vuorolle ilmoittautuminen umpeutuu jo 18 vuorokautta ennen vuoroa, joten ilmoittaudu vuorolle hyvissä ajoin. Jos koulutuksen/kurssin järjestelmästä auki klikattuasi ei löydy "Ilmoittaudu"-nappia on kyseisen vuoron ilmoittautumisaika joko ummessa tai kurssi täynnä. Kurssille ilmoittautumisesta tulee automaattinen vahvistus antamaasi sähköpostiosoitteeseen lähes samantien sekä muutama päivä ennen ampumavuoroa tarkempia ohjeita sen järjestäjiltä. Osallistumismaksu vuoroa kohti on omilla aseilla ampuville 10 € ja laina-aseilla ampuville 20 € (tieto tammikuulta 2023), mikä sisältää myös laina-aseiden patruunat. Molemmissa tapauksessa maalitaulut ovat "talon puolesta". Osallistumismaksu maksetaan sähköpostitse myöhemmin toimittavan laskun mukaisesti. Santahaminan portilla on nimilista, minkä perusteella pääsee siirtymään radalle. Vuorot ovat johdettuja ja niillä toimitaan ammunnanvetäjien käskytyksen mukaisesti.

 

Mitä mukaan ampumavuorolle?

MPK:n ampumavuoroille osallistuvilla on MPK:n hankkima vakuutusturva, joten oma ampumaurheiluvakuutus ei ole välttämätön. Kiväärivuoroille ei yleensä ole paikan päältä tarjolla ampuma-alustoja, joten ota oma mukaan. Maalitaulut ovat tarjolla järjestävän tahon puolesta. Muista ottaa mukaan omat kuulosuojaimet, jos sellaiset ovat olemassa, sekä suojalasit (*) ja ainakin 300 metrin radalla oleville vuoroille omat paikat taulujen paikkaamiseen. Laina-aseilla ampuvien vuoroilla on lainattavissa kuulosuojaimia ja suojalaseja, mutta omat ovat paremmat/mukavammat. Päivän sääennustus kannattaa tarkistaa etukäteen ja varata päälle siihen sopiva vaatetus - Santahaminan sää on välillä oikukas. Varsinkin talvella lämmintä kahvia tai teetä on mukava hörpätä ammuntojen välissä. Kivääri- ja pistooliradoilla on katos joka antaa suojaa, asekäsittelyradoilla ei. Joten jos sää on sateinen, varsinkin asekäsittelyratojen vuoroille kannattaa varata sen mukainen vaatetus.

(*) Toukokuusta 2023 alkaen Santahaminan ratamääräykset vaativat että sen radoilla pistooliammuntoihin osallistuvilla täytyy olla suojalasit. Tavalliset silmälasit eivät enää kelpaa suojalaseiksi. Kivääriammunnoissa silmälasit hyväksytään edelleen suojalaseiksi.

 

Tauluille!Tauluille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yleistä ja vuoroille saapuminen

Santahaminaan pääsee oman auton lisäksi HSL:n bussilla 86 / 86B Herttoniemen metroasemalta. Sekä kivääriradat että pistooliradat sekä Asekäsittelyrata 2 ovat samalla keskusampumaradan aluella. Keskusampumaradalle mennessäsi jää pois päätepysäkillä, mikä on neljäs pysäkki portin jälkeen ja suuntaa ennen bussin päätepysäkille tekemää kaarrosta olleen kulkusuuntaan nähden noin kello 10 - 11 suuntaan Lentokonetehtaantielle ja asutuskeskustaistelu-talokulissien takaa vanhan pienoiskivääriradan katoksen luota vasemmalle metsään lähtevää tietä pitkin keskusampumarataa kohti, loppumatkasta valitse "Hirvirata" ja "Ampumaradat" kylteillä merkitty tie (Hirviradantie). Matkaa bussin päätepysäkiltä keskusampumaradalle on noin kilometri. Asekäsittelyrata 1 on entisen pistooliradan (joka on poistettu käytöstä & purettu) ja entisen Maanpuolustuskorkeakoulun kivääriradan (joka on myös poistunut käytöstä) luona, jos olet menossa sinne jää bussista jo ensimmäisellä pysäkillä portin jälkeen ja suuntaa bussin kulkusuuntaan nähden vasemmalle Santahamina-talon ohi kulkevaa tietä, jatka suoraan ja käänny urheilukentän jälkeen oikealle. Kyseiseltä bussipysäkiltä on Asekäsittelyrata 1:lle kävelymatkaa vajaa kilometri.

Santahaminan portilla tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen - eli henkilökortin tai passin. Kerro portilla sotilaspoliiseille mihin tapahtumaan olet menossa, niin tietojen (oikean tapahtuman osallistujalistan) löytäminen on heille helpompaa. Ilman henkilöllisyystodistusta portista ei pääse sisään varuskunta-alueelle. Kyseessä on Puolustusvoimien alue, joten kaikki toiminta sen ampumaradoilla tapahtuu ohjesääntöjen, varuskunnan määräyksien ja ratamääräyksien mukaisesti. Muista että olemme alueella vain vieraina ja toimimme siellä aina isännän (Puolustusvoimien) pelisääntöjen mukaan!

Ajo-ohje Santahaminan radoille (pdf) (linkki)